SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Marijana Kobilšek

lis 14, 2024

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine. Pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO). Cilj je naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja.  Mentalno zdravlje je  stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi sa stresom, može biti produktivan i aktivan u zajednici. U sklopu Svjetskog dana mentalnog zdravlja stavlja se naglasak na zaštiti i očuvanju mentalnog zdravlja djece i mladih. Pridaje se važnost otvorenoj komunikaciji, pružanju podrške, prihvaćanju različitosti i razvijanju emocionalne pismenosti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 10 – 20 % djece i mladih imaju neki psihički poremećaj. Polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a tri četvrtine do sredine 20-ih godina.Na svjetski dan mentalnog zdravlja običaj je nositi zelenu vrpcu s ciljem podizanja svijesti, destigmatizaciji i pružanju potpore mentalnom zdravlju.  Zelena boja simbolizira rast, novi život, odnosno nove početke u našim životima.

Psihologinja:

Karla Ivanišević

Filmovi

Kuhinja

Terenska nastava

Kućni red

Ostale vijesti

Predstava „U društvu sa srećom”

Predstava „U društvu sa srećom”

U našoj školi je održana interaktivna predstava U društvu sa srećom za učenike 2. razreda. Tihana Lipovec-Fraculj i Tamara Vučković, autorice predstave, napisale su sljedeće priče: Gospodin Iz i gospođica Po, Ana i gospodin...

Skip to content